KADA JE ŽELATIN HARAM - FETVA STALNE KOMISIJE

Leave a Comment



Propis želatina

Pitanje: Je li želatin haram?

Odgovor: `Ako je želatin dobiven iz nečega što je zabranjeno (Haram) kao što je svinja ili djelovi od nje: kao što je svinjska koža, njeni kosti i slično tome onda biva zabranjenim (Haram).

Kaže Allah uzvišeni:
"On vam doista zabranjuje: strv, krv, svinjsko meso..." (El-Bekara, 173)

Učenjaci su se složili da svinjska loj potpada pod zabranu. A ako u supstanci želatina ne bude nešto od zabranjenih stvari onda nema prepeke u tome.

S Allahom je svaki uspjeh, neka je salavat i selam na našeg Vjerovjesnika Muhammeda i na njegove ashabe.`

Stalna komisija za naučna istraživanja i izdavanje fetvi: Abdullah b. Qu`Ud, Abdullah b. Gudejan, AbdurRezzak `Afifi, AbdulAziz B. Abdullah B. Baz
Fetva Broj 8039.

Prevod: Redžematović Jasmin

Medina 28 Šaban, 1435 H.G - 26 Juna 2014 G.

0 comments:

Post a Comment